אויבי, מורי

uria-coverמאת אוריה שביט ואופיר וינטר

2013, 238 עמודים, 89 ש"ח (בהוצאת הקיבוץ המאוחד ומרכז תמי שטינמץ)

הפרסום מציע תזה השוואתית חדשנית על גישות אסלאמיסטיות וליברליות ערביות כלפי התנועה הציונית, ישראל ותהליכי השלום והנורמליזציה. הספר משלב בין סקירות היסטוריות פנורמיות ודיונים אנליטיים ומדגים את התפקיד הכפול שמילאה מדינת היהודים בהגות של זרמים אידיאולוגיים מתחרים ועוינים בחברות הערביות.

מצד אחד, התעצבה ישראל כאויב שתוצאות המאבקים נגדו ממחישות את הצורך במהפכה: על פי האסלאמיסטים, מהפכה שתהפוך את האסלאם למסגרת חיים כוללת; על פי הליברלים, מהפכה שתשכין דמוקרטיה ותבסס את חירויות הפרט. מצד אחר תוארו היבטים של התנועה הציתית ושל ישראל כמקוך-לחיקוי, ואסלאמיסטים וליברלים כאחד זיהו בהם, בהתאמה לתפיסות עולמם, את התכונות ואת הערכים שהם מבקשים להנחיל בחברות הערביות. התפקיד הכפול שמילא המפעל הציוני בהגותם של שני הזרמים האידיאולוגיים קשור באופן הדוק לגישותיהם המורכבות והסינתזיות למערב בכלל, וכן לצרכים פוליטיים פרגמטיים שישראל מילאה בהם תפקיד משני.

במוצאי המהפכות של "האביב הערבי" הפכו השקפות אסלאמיסטיות וליברליות ערביות לבעלות חשיבות מכרעת על עתידו של הסכסוך הישראלו-ערבי. אויבי, מורי הוא ספר חיוני למבקשים להבין את הממדים האידיאולוגיים של הסכסוך - ולהכיר את המשטר, את התרבות, את המדע ואת החברה בישראל כפי שהם משתקפים בעיניים, תכופות מפתיעות ומעוררות מחשבה, של אינטלקטואלים ערבים.

אוריה שביט הוא מרצה בכיר בחוג ללימודי הערבית והאסלאם ובתוכנית למדעי הדתות באוניברסיטת תל אביב. אופיר וינטר הוא תלמיד לתואר שלישי בבית הספר להיסטוריה של אוניברסיטת תל אביב.

הזמנת ספר
  1. שם ושם משפחה*