מחקרים פעילים

  • פרוייקט "בניית שלום"
  • סדנת חוקרים
  • סדנה
  • משאל עמים
פרוייקט "בניית שלום" (Peace building)

תחום מחקרי זה בוחן את האסטרטגיות, התהליכים והפעולות שמעודדים שחקנים להגיע לשלום, ומסייעים לקיים ולשמר אותו. פרוייקט "בניית שלום" נועד להרחיב את שדה חקר השלום, אשר מתרכז לרוב בהיבטים צרים של המאבק הפוליטי, ולבחון קשרים אופקיים בתחומי חיים שונים, תוך כדי תהליך פתרון הסכסוך.

מחקר זה חשוב הן בהקשר של הסכסוך הישראלי-פלסטיני, שבו שני העמים חולקים טריטוריה מצומצמת ומתקיימת ביניהם תלות הדדית במישורי חיים שונים, והן במקרה של יחסי יהודים-ערבים בישראל. במרכז פועל צוות חוקרים העוסק בתחום "בניית שלום" בשני המקרים: בהקשר של הסכסוך הישראלי-פלסטיני מתמקד המחקר בבחינת הקשרים האופקיים המתקיימים בין שני העמים בתחומים שונים, כמו רפואה וכלכלה, והשפעתם על הסכסוך, דרכי פתרונו והפוטנציאל ליצירת שלום בר-קיימא; בתחום יחסי יהודים-ערבים בישראל מתייחס המחקר למגוון סוגיות ונושאים, כמו: השתלבות הערבים בתחומי חיים שונים בישראל, כמו בספורט ובשוק העבודה, ויחסי יהודים-ערבים בערים מעורבות.

במסגרת מחקר הקשרים האופקיים המתקיימים בין שני העמים, הפלסטיני והישראלי, ובהשפעתם על תודעת השלום בקרבם, הושלם מחקר שנערך ב-2011 בנושא: "בניית שלום באמצעות הרפואה: המקרה של הכשרת רופאים פלסטינים בישראל". המחקר נערך על-ידי ד"ר חן קרצ'ר, שבחן כיצד הכשרת רופאים פלסטינים בישראל, מאז חתימת הסכמי אוסלו ועד היום, תורמת לביסוסה של חברה אזרחית אצל הפלסטינים לצד שינוי התפיסות בקרב פלסטינים וישראלים כאחד כתוצאה מעבודה משותפת זו.

במהלך השנה האקדמית הנוכחית (2012) נערכים במסגרת הפרויקט שלושה מחקרים:

  • בניית שלום בספורט: שילוב ספורטאים ערבים בכדורגל המקצועי הישראלי, ד"ר חן קרצ'ר.
  • יחסי יהודים-ערבים בערים מעורבות, ד"ר אילן שדמה (במסגרת פוסט דוקטוראט, בשילוב מחקר רחב בנושא המתקיים בראשות פרופ' יצחק שנל יחד עם צוות חוקרים מהחוג לגיאוגרפיה).
  • קשרי רוחב כלכליים בין ישראל והפלסטינים – ענפי משק מרכזיים, מר יצחק גל.

את הפרויקט מלווה צוות היגוי מחקרי הכולל את ראש המרכז, מנהל המרכז וכן חוקרים מדציפלינות שונות: פרופ' יצחק שנל מהחוג לגיאוגרפיה ולימודי הסביבה, פרופ' דניאל בר-טל מבית-הספר לחינוך. המחקרים במסגרת הפרויקט יתפרסמו בסדרת מחקר חדשה שתקרא "בניית קשרים אופקיים לשלום". בעקבות כל מחקר ייערך כנס/יום עיון בנושא, בו יוצגו ממצאי המחקר.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>
אוניברסיטת תל אביב
P.O. Box 39040, Tel Aviv 6997801