מלגת בתר דוקטור - זוכי העבר

הרחב הכל
מלגת בתר דוקטור - 2017

ד"ר דורון מצא

עמית מחקר במרכז תמי שטינמץ למחקרי שלום ובמכון למחקרי ביטחון לאומי

 

מדיניות ממשלות ישראל כלפי המיעוט הערבי במדינה – שורשים, תפיסה ודרכי ביצוע

 

עניינו של המחקר הוא בבחינת המדיניות הממסדית כלפי המיעוט הערבי-פלסטיני בישראל. המחקר מציע התבוננות כוללת על מושג המדיניות ורואה בה כמערכת המשלבת בין גורמי יסוד מעצבים ברמה האסטרטגית הנוגעים לאופן שבו תפסה התנועה הציונית את המרחב והגדירה את זהותה, לתפיסות אופרטיביות שתרגמו את הרמה האסטרטגית המופשטת של ערכים, זהות ומגדירי יסוד עצמיים למעין תפיסת פעולה סדורה, גם אם לא מנוסחת עד תום, כלפי המיעוט ולמנגנוני הביצוע שאפשרו להוציא לפועל תפיסה זו. מקורותיה האסטרטגיים והאופרטיביים של המדיניות הישראלית כלפי המיעוט במדינת ישראל מונחים בפרק הזמן ההיסטורי שקדם להקמת המדינה. נוכחותם נותרה מרכיב יציב וקבוע במערכת היחסים שבין הרוב למיעוט אשר כמעט לא חלו בהם שינויים. המימד הדינאמי והמשתנה של המדיניות נגע לכלים, למנגנונים ולאמצעים שבהם השתמשו ממשלות ישראל לדורותיהן כדי לממש את מסגרת המדיניות האופרטיבית. מנקודת מבט זו, יניח המחקר את הפיגומים התפיסתיים שיאפשרו לאזרח המתעניין ביחסים שבין יהודים וערבים לפענח בצורה מושכלת יותר את המתחולל בשנים האחרונות ביחסי הממסד עם האזרחים הערבים, מבלי ליפול קורבן להטיות תפיסתיות שמקורן בשיח הפוליטי והציבורי.

מלגת בתר דוקטור - 2014

ד"ר סעיד סלימאן - טקס חלוקת מענקי מחקר ומלגות 2014

 

ד"ר סעיד סולימאן

החוג לגיאוגרפיה וסביבת האדם, באוניברסיטת תל אביב

אזורי מפגש בין יהודים וערבים: האם אזורי שילוב או אזורי ניכור?

(בהדגמה: קניונים בצפון הארץ)

 

המחקר עוסק במפגש בין ערבים ויהודים במרחב הציבורי בישראל, ובאופן ספציפי בקניונים. המחקר ינסה לבדוק האם מפגשים מן הסוג הזה, הנערכים בקניונים, מביאים לקירוב הלבבות וליצירת חברויות בין אנשים משני הצדדים (המתבטאים בביקורים בבית וכד'), או להפך: הם מביאים לתחושת ניכור ודחייה. המחקר יערך בארבעה קניונים בצפון הארץ אליהם מגיעים ערבים ויהודים. ירואיינו כשלושים איש משני הצדדים, מקבוצות אוכלוסייה שונות: נשים, גברים, צעירים ומבוגרים. המרואיינים ישאלו שאלות שונות לגבי הדעות האישיות שלהם כלפי הצד השני: ערבים כלפי יהודים ולהפך, ומוכנותם לקיים יחסים חברותיים עם הצד השני. כמו כן, הם יתבקשו לתאר את הסיבות והאירועים, במידה והיו, שהביאו לשינוי דעתם לגבי הצד השני.

מלגת בתר דוקטור - 2013

ד"ר אילן שדמה

המחלקה להיסטוריה של המזרח התיכון, אוניברסיטת בן גוריון

יחסי יהודים-ערבים בערים מעורבות בנות-זמננו בישראל: המקרה של לוד ורמלה

ערים מעורבות בישראל הינן זירה חשובה לבחינת יחסי יהודים-ערבים - המפגשים בהן תכופים והן כוללות אוכלוסייה ניכרת. מתוך הערים הללו המחקר מתמקד בלוד ורמלה, המהוות חלק ממטרופולין תל-אביב, מה שצפוי להגביר את יחסי הגומלין בין יהודים וערבים. הן מהוות אותו רצף אורבאני ודומות מבחינת הרכב האוכלוסייה, אך שונות מהותית מבחינת התנהלותן העירונית. המחקר בוחן יחסים בין שתי הקהילות בחיי היום-יום בתקופה בת-זמננו, באמצעות מחקר שדה תוך שהוא נוגע במגוון תחומים, החל ממפגשים אקראיים, עבור בשיתופי פעולה כלכליים או במסגרת ארגונים שונים (עמותות המגזר השלישי וקבוצות ספורט) וכלה במנהל העירוני.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>